Beltéri korlátnál bármelyik gyártó festéke választható. Erről tájékozódjon a festékboltokban! Cégünknek jó tapasztalatai voltak a finn Tikurilla festékkel.

Kültéri korlát esetén, ha szeretnék elkerülni, hogy egy csapadékos tél után rozsdapöttlyös legyen korlátunk, mindenképpen tüzihorganyozzák le festés előtt.

A tüzihorganyzáskor a fém egy cink bevonatot kap, melyet kádba merítve hő segítségével visznek fel a felületre. A tüzihorganyzott szerkezet festhető porszórásos vagy hagyományos festési eljárással.

A porszórásos festés lényege, hogy a festéket oldószer nélkül, por formában fújják a korlátra, majd ezt követően egy kemencében a festéket ráégetik a fémre. Ennek a festési módszernek az előnye, hogy szép, egyenletes felületet kapunk megfolyások nélkül. Hátránya: a festékpor beégetése miatt a felület rideg és kemény. Szállításkor, szereléskor ez a rideg felület sérülékeny. Amennyiben megsérült, javítása körülményes.

A hagyományos festési eljárást ne ecsettel, hanem festőpisztollyal végezzék. Ez egy puha bevonatot képez a fémen, így esetleges szállítási, vagy szerelési sérülések után könnyen javítható.

Vigyázzunk arra, hogy a tüzihorganyzott felületet csak olyan festékkel fessük, ami horganyra tapad. Cégünknek jó tapasztalatai voltak a magyar gyártmányú Alvikor és a finn Tikurilla festékekkel.

FONTOS! Amennyiben a porszórásos festést választják, vigyázzanak arra, hogy tüzihorganyzás után (de még a porfestés előtt) a szerkezetet nem érheti víz! Ha mégis víz éri, a horganyzott felületen úgynevezett vak rozsda folyamat indul el (részlegesen fehér színben foltosodik) és erre a felületre a porfesték már nem tapad jól. Rövid időn belül, festékhámosodás, lepergés várható.